tiistai 12. huhtikuuta 2016

IPF ja voimanoston kilpailumuodot

Veikkaan, ettei monikaan olisi osannut kuvitella minun lähtevän kilpailemaan voimanostossa.. Sanon tämän siksi, etten olisi uskonut itsekään, jos kelataan aikaa vuosi taaksepäin! En varmaan edes osannut silloin vielä erottaa voimanostoa ja painonnostoa toisistaan.. Hehe. :D Jostain syystä kuitenkin innostuin kyseisestä lajista, ja kilpaileminen alkoikin kuulostaa kivalta uudelta haasteelta! Millaisia ajatuksia laji teissä herättää?


Itse kilpailen IPF:n alaisuudessa. IPF eli International Powerlifting Federation on nimensä mukaisesti kansainvälinen voimanostoliitto. IPF järjestää sekä varustekisoja että klassisen voimanoston kisoja. IPF on dopingtestattu liitto, ja koska itse kannatan puhdasta urheilua, ei minulle tullut mieleenkään alkaa kilpailemaan missään muussa liitossa. :) Muita liittoja on esimerkiksi GPA.

Valitsin kilpailumuodoksi klassisen voimanoston. Klassisen voimanoston kilpailut sekä varustekilpailut eroavat toisistaan käytettävien välineiden perusteella. Varustekilpailuissa saa käyttää mm. penkkipaitaa, nostotrikoita ja polvisiteitä, joiden avulla pystytään nostamaan suurempia painoja, kuin pystyttäisiin nostamaan raakana. Omasta mielestäni on kuitenkin paljon siistimpää olla vahva ja tehdä suoritukset puhtaasti omalla keholla kuin paidassa jossa en saa itse käsiäni koukkuun tai trikoissa joissa en pääse kyykkyyn ilman suuria painoja niskassa. ;)

Myös klassisessa voimanostossa ovat tietyt välineet sallittuja, mutta niiden merkitys on selvästi vähäisempi. Esimerkiksi kyykyssä saa käyttää polvisiteiden sijaan neopreenisiä polvenlämmittimiä. Nostotrikoot eivät ole sallittuja, mutta esimerkiksi nostovyö ja rannetuet ovat sallittuja molemmissa.



Iso ero IPF:n ja muiden voimanostoliittojen välillä on punnitus. IPF:n kisoissa punnitus on aikaisintaan kaksi tuntia ennen kisoja, kun taas muissa liitoissa punnitus voi olla jopa 24h ennen kilpailun alkamista. Tämä mahdollistaa itsensä kuivattamisen esim. saunomalla, jonka jälkeen ehditään hyvin palauttamaan nestetasapaino ja voidaan vielä syödä reilusti, jolloin painoa voidaan saada jopa yli 5kg lisää (mikä on tietysti kisoissa eduksi). Siksi koen IPF:n kahden tunnin punnitusajan olevan reilumpi, sillä silloin kaikki kilpailijat ovat lähempänä "todellista painoluokkaansa". Painoluokista kirjoittelin aiemmin täällä.

Huom! Saatan postauksissani puhua yleisesti voimanostosta, mutta tarkoitan siis aina (IPF:n) klassista voimanostoa, ellei erikseen muuta mainita. :D Pelkällä voimanostolla tarkoitetaan aina varustekilpailuja, kun taas oma lajini on juurikin tuo klassinen voimanosto.

Kuvassa näkyy klassisessa voimanostossa sallittuja välineitä: painonnostokengät, polvenlämmittimet, nostovyö sekä rannetuet!

Yleisesti voimanostossa on siis kolme liikettä, joiden yhteistulos ratkaisee voittajan kilpailuissa. Ei siis riitä, että on yhdessä liikkeessä hyvä, vaan kokonaisuus merkitsee. Liikkeet ovat takakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto (kisoissa nämä suoritetaan tässä järjestyksessä). Oma vahvuuteni on selkeästi kyykky, mutta muissa liikkeissä onkin vielä aika paljon tekemistä, jos palkintosijoille haluaa.. :D IPF:n kilpailuissa on aika tarkat säännöt, joiden mukaan liikkeet tulee suorittaa. Esimerkiksi kyykyn on oltava riittävän syvä (lonkkanivelen on käytävä polvinivelen alapuolella), jotta suoritus hyväksytään. Pienet niiaukset tai edes 90 asteen kulma polvissa ei siis riitä tuloksen saamiseksi. :D

Kisoissa on mahdollisuus tehdä kolme suoritusta jokaisesta liikkeestä eli yhteistoistomäärä on yhdeksän toistoa. Aloituspainot tulee ilmoittaa etukäteen. Ensimmäisen liikkeen jälkeen tulee heti ilmoittaa seuraava paino, jolla haluaa tehdä suorituksen jne. Kaikista liikkeistä on saatava vähintään yksi hyväksytty tulos, jotta pysyy mukana kilpailussa. :D


Miltä kuulostaa? :) Tuleeko mieleen kysymyksiä lajiin liittyen? Ajattelin tämän postausen olevan paikallaan, sillä puhun blogissani paljon voimanostosta, mutta uskon ja tiedän, ettei laji ole monellekaan niin tuttu! :D Tässä siis perustietoja lajista, toivottavasti toi uutta tietoa ja ymmärrystä, joka helpottaa lajiin ja kisoihin liittyvien postausten lukemista jatkossa. ;)

Mukavaa loppuviikkoa!

♥:lla Teresa

(Lähde. IPF kuva)

2 kommenttia:

  1. Tsemppiä! Hyvä selvitys voimanoston lajipiirteistä. Uskon, että tästä tulee hakumoottoreiden suosikki vielä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon! :) Ja kiva, että koit hyödylliseksi!

    VastaaPoista