torstai 26. marraskuuta 2015

Optimaalisen ruokavalion salaisuus?

Gluteeniton, maidoton, sokeriton, 5:2, paleo, fodmap, viljaton, vhh... Nykyään on ruokavalioita moneen lähtöön. Millaisella ruokavaliolla pysyy terveenä ja hyvinvoivana sekä lisäksi hyvässä kunnossa? Millainen ruokavalio tuo hyvää oloa, energiaa ja jaksamista?


Valitettavasti yhtä oikeaa vastausta näihin kysymyksiin ei ole olemassa.

Se olisikin helppoa, kun olisi joku yksi ruokavaliomalli, joka sopisi kaikille. :D Fakta on kuitenkin se, että mm. erilaiset allergiat ja sairaudet rajoittavat monien ihmisten ruokavalioita. Itse olen keliaakikko, joten kaikki, mitä suustani laitan alas, täytyy olla gluteenitonta.

Kaikilla ei kuitenkaan ole mitään varsinaista rajoitetta, miksi ei joitain ruoka-aineita voisi syödä, mutta jättää ne silti pois ruokavaliostaan. Tällä hetkellä koen, että juurikin alussa mainitsemani gluteenittomuus ja maidottomuus on nyt "se juttu".

Erilaisista ruokavalioista on tullut trendejä. On jotenkin hienoa olla gluteeniton ja maidoton, ja ajatellaan että nyt syödään niiin terveellisesti. Vai syödäänkö?


Yhdelle sopii gluteeniton ruokavalio, toiselle maidoton. Joku ehkä voi parhaiten, kun syö puhdasta paleo ruokavaliota. Joku kokee parhaimmaksi vaihtoehdoksi jättää pois kaiken lisätyn sokerin, viljat tai laktoosin. Joku syö paljon hiilihydraatteja ja toinen vähemmän, enkä väitä, että mikään ruokavalio olisi hyvä tai huono, oikea tai väärä.

Toimivia ruokavalioita on tasan yhtä monta kuin on syöjiäkin. Se mikää sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Jos koet voivasi hyvin ja olosi on terve, todennäköisesti syöt itsellesi sopivalla tavalla. Eikä sen tavan edes täydy olla mikään tietty ruokavalio. Loppujen lopuksi aika pieni osa ihmisistä miettii, että syö jonkun tietyn ruokavaliomallin mukaisesti. :D

Jos taas huomaat päivittäin kehossasi tai olossasi jotain poikkeavaa, kannattaa ehkä miettiä omaa ruokavaliotaan tarkemmin. Vatsakivut, ruoansulatusongelmat, turvotus tai jaksamattomuus ja väsynyt olo voivat olla kehosi tapoja kertoa, ettei kaikki ole kunnossa. Erilaisiin vaivoihinkin kuitenkin tottuu ajan kanssa. Moni voi todeta, että mun kroppa vaan toimii näin.

Kuva.
Väärin. Kehon toimiessa optimaalisesti, olo on virkeä ja energinen, eikä erilaiset kivut ja epämiellyttävät olotilat vaivaa. En väitä, että ruokavalio olisi olisi aina ratkaisu elilaisiin pulmiin, mutta ainakin sillä on iso merkitys edellä mainittuihin asioihin. Jos siis kärsit esimerkiksi erilaisista vatsa- ja suolisto-oireista, pysähdy hetkeksi miettimään, mitä pistät suustasi alas päivän aikana. Onko perusasiat kunnossa ruokavalion suhteen? Syötkö säännöllisesti? Valmistatko ruokasi itse vai syötkö paljon valmisruokia? Syötkö riittävästi kasviksia? Juotko tarpeeksi vettä?

Jos nämä ja muut perusjutut ovat kunnossa, voi sinulla mahdollisesti olla jotain allergioita tai yliherkkyyksiä, jotka vaikuttavat olotilaasi. Laktoosi-intoleranssi on varmasti yleisin vatsavaivojen aiheuttaja, mutta sen lisäksi esimerkiksi viljayliherkkyys on yllättävän yleistä. Jotta tietäisit, mikä/mitkä ruoka-aineet eivät sinulle sovi, kokeile! Kokeile jättää ruokavaliostasi gluteeni, maitotuotteet, lisätty sokeri tai turhat "höttöhiilarit". Kokeile kuitenkin vain yhtä asiaa kerrallaan, jotta jos olosi helpottuu, osaat yhdistää mikä ruoka-aine ei sopinut sinulle. Aina ei tarvitse edes jättää mitään ruoka-ainetta pois kokonaan, vaan pelkkä ruoka-aineen vähentäminen ruokavaliossa voi auttaa.


Rohkaisen kaikkia erilaisten ongelmien kanssa painivia kokeilemaan muutoksia ruokavaliossaan! Eikä aina edes tarvitse olla mitään ongelmaa, jonka vuoksi muuttaa ruokavaliotaan, vaan kokeilla voi myös ihan huvin vuoksi! Pienikin muutos voi olla hyväksi ja tuoda hyvää oloa. Saatat yllättyä, kuinka paljon jokin ruoka-aine voi vaikuttaa olotilaasi. Olen kuullut useita positiivisia kokemuksia ystäviltäni erilaisista kokeiluista sekä toki itse huomannut muutoksia olossani ruokavaliomuutosten yhteydessä.

Ruokavalioissa on kuitenkin yksi huomionarvoinen seikka. Jos jätät jotain ruoka-aineita pois ruokavaliostasi (pidemmäksi aikaa), kannattaa ottaa selvää, mitä ravintoaineita ruoka-aine sisältää. Esimerkiksi gluteenin poisjättäminen vähentää B-vitamiinin saantia, minkä vuoksi sen riittävä saanti elimistölle kannattaa turvata B-vitamiinilisällä. Kannattaa myös ottaa selvää, mitkä raaka-aineet sisältävät runsaasti kyseistä vitamiinia, jotta voit suosia niitä ruokavaliossasi ja saada näin päivittäin tarpeellisen annostuksen tiettyä vitamiinia täyteen.

Aina ongelmat eivät myöskään johdu mistään tietystä ruoka-aineesta, vaan ehkä jonkin ruoka-aineen puuttumisesta! Jos ruokavalio on liian yksipuolinen, saattaa sekin tuoda ongelmia mukanaan. Harvoin muutenkaan mikään yksittäinen ruoka-aine on ongelmien ydin. Kokonaisuus on se mikä merkitsee!

c) Tuuli Kivinen
Mikä on siis optimaalisen ruokavalion salaisuus? Millainen on optimaalinen ruokavalio?

Se taitaa jäädäkin salaisuudeksi.

- Teresa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti